Actiegroep Stop de Restschuld

Jurist Sven Hulleman heeft een actiegroep in het leven geroepen om het probleem van de hypotheken die “onder water” staan ook het probleem te maken van de banken.

De heer Hulleman is van mening dat de banken hebben meegewerkt aan de overfinanciering. De restschulden zijn nu volledig het probleem van de huiseigenaren, terwijl de banken ook een deel van het probleem hebben veroorzaakt.

Volgens de ING zal in 2013 een kwart van de koophuizen een waarde hebben die lager is dan de hypotheek op het huis. Deze huizen kunnen dus niet verkocht worden zonder een restschuld te incasseren. Met de actiegroep Stop de Restschulden probeert de initiatiefnemer om de restschulden ook het probleem te maken van de banken. Op deze manier raken ze meer betrokken en willen ze waarschijnlijk ook meewerken aan een oplossing.

De vraag is in hoeverre de banken verantwoordelijk zijn te stellen voor de restschulden. Zij hebben in het verleden een hypotheek verstrekt om het kopen van een huis mogelijk te maken. De huiseigenaar heeft een schuld die terugbetaald moet worden aan de bank. Stel, de huizen waren sterk in waarde gestegen. Zouden de banken dan ook meeprofiteren van de waardestijging van de huizen? Nee…

De banken hadden in het verleden voorzichtiger moeten zijn met het verstrekken van tophypotheken. Ik ben het er mee eens dat de huiseigenaren met een restschuld geholpen moeten worden, maar de banken zijn naar mijn mening slechts verantwoordelijk voor een klein deel van het probleem.

Huiseigenaren wisten dat de huizenprijzen ook konden zakken.

Lees ook:Restschuld meefinancieren in nieuwe hypotheek
Lees ook:Aanhoudende daling huizenprijzen zorgt voor steeds grotere restschulden
Lees ook:Banken gaan steeds soepeler om met restschulden
Lees ook:Niet kunnen scheiden door eigen woning
Lees ook:Banken adviseren om extra af te lossen

4 reacties op “Actiegroep Stop de Restschuld

  1. Peter Lang

    Laten we voorop stellen dat grote schulden een behoorlijke domper op je levensvreugde kunnen zetten. Maar aan de andere kant ben je die schuld toch willens en wetens aangegaan.
    Waarom zouden anderen op moeten draaien voor wat je zelf verkeerd hebt ingeschat.

    Nou, dan weet ik er nog wel een paar. Dan wil ik graag gecompenseerd worden voor al het geld dat ik met aandelen kwijt geraakt ben. Kom nou, wat een flauwekul. Iedereen die aandelen koopt weet wat de risico’s zijn.
    Ook iedereen die de prijzen van de huizen elk jaar exorbitant zag stijgen zou, als ie even eerlijk nadacht, kunnen bedenken dat eens dat weer omlaag zal gaan. Maar de meesten wilden dat helemaal niet weten en horen, want met die over-de-top-hypotheek konden van die leuke dingen gedaan worden.

    Goed, die leuke dingen zijn gedaan en nu moet er gedokt worden. Dat is nu eenmaal het risico. De mensen moeten kennelijk even wennen aan het idee dat het leven niet altijd alleen maar “leuk” is, zoals de TV en de reclame ons graag voorschotelen.

    Het is daarom alleen maar verstandig dat vanaf 1 januari er verplicht afgelost moet gaan worden. Dat maakt de kans op dit soort ellende kleiner.

      /  
  2. renno

    Of banken profiteren van als de waarde gestegen zou zijn?…antwoord is Ja inplaats Nee…door de waardevermeerdering van een woning moet de nieuw potentieel koper een hogere Hypotheek afsluiten waardoor de banken meer vangen aan renten…dus banken verdienen ook meer aan de prijsstijging. nu betalen we ook de renten steeds waar ze aan verdienen plus dat we het volledige bedrag terug moeten betalen alsnog…dus het is altijd winnen voor de bank, voor de consument is dat maar afwachten….kortom ze kunnen best een steentje bijdragen,wij hebben ze immers ook geholpen een aantal jaren terug…

      /  
  3. renno

    waarom moeten wij opdraaien dan als de banken de mist in zijn gegaan, dat hebben wij als burger ook toen moeten doen….we hadden niet eens wat in te brengen…snap het wel, het was nodig, maar de burger zijn schuld was het niet toen de banken op inzakken stonden.

      /  
  4. Y.Coppens

    Ik ben op zoek naar het e-mail adres van Sven Hulleman.
    kan iemand mij daaraan helpen ?
    Dankjewel.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.