Hypotheekschuld verlagen door aflossing fiscaal aftrekbaar te maken

Het grootste probleem van de huidige regeling met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek is dat de totale hypotheekschuld te groot is. Dit gaat de schatkist miljarden euro’s per jaar kosten aan hypotheekrenteaftrek. Oplossing: maak in 2012 en 2013 de hypotheekaflossing aftrekbaar.

Een dergelijke maatregel zal de schatkist in 2012 en 2013 nog meer geld kosten, doordat huiseigenaren massaal extra gaan aflossen, maar het zijn eenmalige kosten. Over de afgeloste bedragen zal in de toekomst geen hypotheekrente meer worden afgetrokken, dus voordelig voor de schatkist in de toekomst.

Op deze manier kan de enorme hypotheekschuld in Nederland (644 miljard euro) in een rap tempo verlaagd worden. De huiseigenaren hebben als voordeel dat ze eenmalig een grote aftrek hebben en dat ze de bruto maandlasten omlaag kunnen brengen. Hiermee kan ook voorkomen worden dat de huizen geen overwaarde, maar een onderwaarde hebben.

Lees ook:Hypotheekschuld bedraagt 645 miljard euro
Lees ook:Weer meer huizen onder water
Lees ook:Jongere huizenbezitters zijn kwetsbaar
Lees ook:CDA wil aflossen hypotheken gaan stimuleren
Lees ook:Overdrachtsbelasting afschaffen?

5 reacties op “Hypotheekschuld verlagen door aflossing fiscaal aftrekbaar te maken

  1. Crisismoe.nl

    Prima plan. Daarmee verlicht je de schuldenlast enorm.

      /  
  2. Rene

    Helemaal mee eens. Daar hoop ik al jaren op. Beloond worden voor aflossen zodat de overheid in de toekomst voordeel heeft en je hypotheekschuld daalt. Dat is toch een win-win maatregel. Zowel voor de overheid als persoonlijk. En als de overheid het risico niet wil nemen dat er teveel ineens wordt afgelost kan er ook een maximaal bedrag worden vastgesteld. Bijvoorbeeld 10.000 euro per jaar.

      /  
  3. Juul

    Ik begrijp ook niet waarom deze optie niet serieus wordt overwogen. Wat mij betreft zijn de extra aflossingen alleen mogelijk in 2012 en 2013. De hypotheekschuld zal waarschijnlijk miljarden lager worden, waardoor er in de toekomst minder uitgegeven hoeft te worden aan hypotheekrenteaftrek.

    Daarnaast kan het ook gedeeltelijk het probleem van de onderwaarde in plaats van de overwaarde oplossen, Inderdaad een win-win situatie.

      /  
  4. KD

    Leuk, maar zet geen zoden aan de dijk. Altijd weer de fiscus die er voor op moet draaien. Daarnaast is het aflossen op deze manier alleen bereikbaar voor mensen die het toch al op kunnen brengen. De problemen zitten bij de mensen die alleen een huis konden kopen (want huurwoningen niet beschikbaar) en daardoor een tophypotheek moesten afsluiten die ook nog eens voor een groot gedeelte aflossingsvrij moest zijn om “het rond te krijgen”. Oplossing voor de dalende huizenprijsn (en daardoor in prijs dalende onderpanden van de banken) moet m.i liggen bij het daadwerkelijk aflossen van het aflossingsvrije deel richting tot minimaal de executiewaarde. Mijn voorstel zou zijn dat de banken in plaats van om alleen de rente te incasseren een gedeelte van deze rente zouden moeten gebruiken om de hypotheek af te lossen (bijvoorbeeld het gedeelte boven Euribor + een minimale opslag). Hierdoor zou de hypotheekschuld snel afnemen en de staat minder aan aftrek kwijt zijn.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.