Eén derde van de hypotheken van de Rabobank onder water

hypotheekUit een publicatie van de Rabobank blijkt dat 32% van de hypotheken op huizen die zij in de boeken hebben onder water staan. Zolang de huizenprijzen nog niet stijgen blijft dit een probleem.

Een huis waarvan de hypotheek hoger is dan de waarde bij verkoop, zal pas problemen opleveren bij verkoop van het huis. Zolang de maandlasten nog te dragen zijn, zal een hoge hypotheekschuld geen problemen veroorzaken. De aflossingsvrije hypotheek is een grote veroorzaker van het “probleem”. De schuld in deze hypotheek blijft namelijk maximaal gedurende de looptijd. Dit is niet erg zolang de huizenprijzen blijven stijgen, maar bij een dip wordt het een lastig verhaal.

De Rabobank loopt een groot risico met deze hypotheken. Steeds meer huiseigenaren blijken niet in staat te zijn om de maandlasten te dragen. Bij verkoop van deze huizen blijft er een restschuld over. Deze schuld moet gedragen worden door de voormalige eigenaren van het huis. In de praktijk zal uiteindelijk het resultaat zijn dat de schulden niet meer te verhalen zijn op de particulier. Van een kale kip kan namelijk niet geplukt worden.

Toch hoeven wij geen medelijden te hebben met de Rabobank. Over 2013 hebben ze een winst gemaakt van €2 miljard.

Lees ook:Help, mijn hypotheek komt onder water?
Lees ook:Belasting betalen over de overwaarde?
Lees ook:Verplicht extra aflossen op de hypotheek
Lees ook:Niet kunnen scheiden door eigen woning
Lees ook:Aantal betalingsachterstanden op de hypotheek is stijgende

Eén reactie op “Eén derde van de hypotheken van de Rabobank onder water

  1. sanne

    Dat is super hoog!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.