Bij iedere zware aardbeving dalen Groningse huizenprijzen met €3.000

muurHans Koster en Jos van Ommeren van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben de invloed van zware aardbevingen gemeten op de huizenprijzen. Zij stellen dat bij iedere beving van minimaal 2,2 op de schaal van Richter de huizenprijzen in de zwaarst getroffen gebieden met gemiddeld €3.000 zakken.

Nog nooit eerder is er op deze manier onderzoek verricht. Dat de Groningse huizenprijzen schade ondervinden door de aardbevingen is duidelijk, maar er is nog nooit een prijskaartje aan gehangen. Bij een zware aardbeving hebben huizen binnen een straal van 10 kilometer rondom het epicentrum een dergelijke schade. Tenminste, uitgaande van gemiddelden. Nu kan er per beving ook een inschatting gemaakt worden van de financiële impact. Het is een kwestie van uitrekenen hoeveel huizen er in de betreffende cirkel van de aardbeving liggen.

Stel het epicentrum ligt in de stad Groningen. Wat kost dan één zware aardbeving?

Eigenlijk kun je wel stellen dat huizen die al meerdere keren zwaar getroffen zijn onverkoopbaar zijn. Wie wil er nu een huis kopen waarvan het eigenlijk al zeker is dat er nog meer schade aan gaat ontstaan? Sterker nog, het huis is zelfs niet te verkopen voor de grondprijs. Wie wil er bouwen op een kavel midden in het aardbevingsgebied?? Precies! Niemand!

Lees ook:Huis in aardbevingsgebied bezitten
Lees ook:Huizenprijzen omlaag door aardbevingen
Lees ook:Vrijstaand herenhuis voor €179.500
Lees ook:Huis kopen met een creditcard
Lees ook:Minister Kamp – Huizenprijzen zijn nauwelijks gezakt in het aardbevingsgebied!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.