Plannen uit het Catshuis

Komende week worden de plannen uit het Catshuis naar buiten gebracht. Er gaan steeds meer geruchten dat er toch maatregelen worden getroffen die betrekking hebben op de hypotheekrenteaftrek.

Waarschijnlijk zullen eventuele beperkingen niet gaan gelden voor mensen met een bestaande hypotheek en eigen huis, maar zware maatregelen zal ook voor de bestaande groep van huizenbezitters invloed hebben.

Eén van de geruchten heeft betrekking op verplichte aflossing gedurende de looptijd van de hypotheek. Dit zal een positief effect hebben op de schatkist, want huiseigenaren zullen minder fiscaal voordeel hebben, dus meer belastinginkomsten. De hypotheekrenteaftrek zou alleen nog maar van kracht zijn bij het afsluiten van een annuïteitenhypotheek.

Dit zal gelijk gevolgen hebben voor de huizenprijzen en de huizenmarkt. Potentiële kopers zullen hogere netto lasten krijgen, waardoor ze minder aan hypotheek kunnen lenen bij de bank. Dit kan tot gevolg hebben dat er nog minder huizen verkocht gaan worden, en dat de huizenmarkt nog verder instort.

Lees ook:Huizenmarkt blijft in de wachtkamer
Lees ook:In plaats van hypotheekrenteaftrek, stimuleer aflossen
Lees ook:Beperking hypotheekrenteaftrek?
Lees ook:Wat gaat er gebeuren met de aflossingsvrije hypotheek?
Lees ook:CDA wil aflossen hypotheken gaan stimuleren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.