Huizenmarkt blijft in de wachtkamer

De VVD, CDA en de PVV zijn het niet eens geworden over hun bezuinigingsplan. Hierdoor gaan de huizenbezitters dus weer een onzekere tijd tegemoet.

In het vastgelopen overleg in het Catshuis zou de aflossingsvrije hypotheek in de toekomst niet meer aftrekbaar zijn. Dit zou alleen gaan gelden voor de nieuw gesloten aflossingsvrije hypotheken. Er gingen geruchten over het verplichtstellen van de annuïteitenhypotheek, maar dat bleek niet in de plannen te staan.

Het afschaffen van de aftrekbaarheid van de aflossingsvrije hypotheken zou de huizenmarkt waarschijnlijk niet veel hinder van gaan ondervinden. Banken zijn namelijk vaak al niet meer bereid om aflossingsvrije hypotheken te verstrekken.

De situatie blijft dus ongewijzigd. De huizenkopers blijven vrezen voor zware maatregelen met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek, en zullen het kopen van een huis weer gaan uitstellen. Inmiddels is voor iedereen wel duidelijk dat maatregelen gericht op de hypotheekrenteaftrek in de toekomst niet meer onbespreekbaar zijn.

Lees ook:Nieuwe verkiezingen om hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Help, mijn hypotheek komt onder water?
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek blijft in stand
Lees ook:Lijfrente en levensloop gebruiken voor aflossing hypotheek
Lees ook:Nationale hypotheekbank redding voor de huizenmarkt?

3 reacties op “Huizenmarkt blijft in de wachtkamer

  1. Paul

    Het is mij reeds duidelijk dat de overheid de waardedaling van +/- 30% zo geleidelijk mogelijk wilt laten plaatsvinden.

    Met zo’n 5% per jaar (10.000 euro bij een huis van 200.000 euro) is best een aardig bedrag.

    Dit voorkomt onrust in de samenleving, maar mensen met een beetje verstand weten gewoon dat huizen nu al reeds 30% minder waard zijn. (Zie het lage aantal transacties.) Zij sparen de komende 4 jaar flink en blijven goedkoop in een huurhuis.

    Dit jaar gaat de waardedaling naar mijn gevoel uitkomen op zo’n 11%. Dat is sneller dan gewenst maar hoe sneller we naar realistische huizenprijzen gaan hoe sneller de economie ook weer uit het slop kan worden getrokken.

    Mensen die in de hooogtijdagen hosanna hebben geroepen en gespeculeerd hebben dat hun veel te duur gekocht apartmenetje wel binnen 5 jaar kon worden ingewisseld voor een leuk huisje leren nu wat realisme is. Een dure les maar ook een vermakelijke want iedereen lachtte in de tijd dat ze zo duur kochten de sceptici weg als zijnde jaloerse honden.

    Tegen de duurkopers zou ik willen zeggen: JE WILDE HET ZELF ZO GRAAG! (en dus niet gaan lopen janken)

      /  
  2. Erasmus

    @Paul: precies, de werkelijke waarde is veel lager dan de prijs. Men verward in het bankwezen (de lachende derde) waardestijging met prijsstijging. Uit eindelijk zal degene die te duur zit de rekening betalen en resteren met een schuld die de bank komt innen. De hypotheekaftrek heeft nog een steentje daarbij bijgedragen en het zijn inderdaad de kopers zelf die het risico zijn aangegaan. Maar ja, het is voor een gemiddeld persoon hen ook niet transparant uitgelicht bij het aangaan van exobitante schulden (men denkt overigens vaak dat het huis het vermogen is en dus waarde heeft, terwijl het juist een onderpandje van de schuld is! En dat onderpandje is in waarde gedaald, of sorry, in het aflossen van de schuld in prijs niet veel meer waard.

      /  
  3. Audri

    @ Erasmus : Uw stelling:”het bankwezen (de lachende derde) “, klopt van geen kant !
    Hoe kan een hypotheekverstrekker de lachende derde worden als de huizenprijzen dalen, en in een groter wordend percentage de verplichtingen niet meer nagekomen kunnen worden. Dat kan alleen maar leiden tot gote verkiezen van banken! Immers de verstrekte hypotheken hadden grotere waarden dan de verkoopopbrengsten !
    en net als Paul zeg ik tegen de duurkopers:”JE WILDE HET ZELF ZO GRAAG! (en dus nu niet gaan lopen janken)”

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.