Nationale hypotheekbank redding voor de huizenmarkt?

Volgens de Volkskrant zijn de twee grootste pensioenfondsen, PGGM en APG, bereid om hypotheken te gaan verstrekken. Een voorwaarde is het oprichten van een Nationale Hypotheekbank (NHB).

De huizenmarkt zit mede op slot door de moeizame verstrekking van hypotheken door banken. De pensioenfondsen hebben €450 miljard liggen wat gedeeltelijk gebruikt kan worden om hypotheken te verstrekken. Het voordeel voor de consument is dat ze geld kunnen lenen tegen lagere tarieven en de pensioenfondsen krijgen een stabiel rendement. Wij lenen als het ware uit onze eigen pensioenpot.

De pensioenfondsen hebben wel aangegeven dat het uitsluitend om hypotheken zou gaan die onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen.

Het zijn nog maar plannen, maar deze plannen kunnen de mogelijkheden voor huizenkopers verruimen. Helaas gaat het waarschijnlijk nog jaren duren om de plannen om te zetten naar actieve hypotheekverstrekking.

Lees ook:Nationale Hypotheek Garantie alleen voor starters?
Lees ook:Afschaffen NHG voor niet-starters is het laatste duwtje
Lees ook:Hogere hypotheek moet kunnen
Lees ook:Banken willen ingreep op huizenmarkt
Lees ook:Hypotheken niet meer standaard bij grootbanken afgesloten

Eén reactie op “Nationale hypotheekbank redding voor de huizenmarkt?

  1. Lenen

    Geld lenen tegen een lager tarief is altijd goed! Mooi om te zien dat deze (hopelijk) samenwerking ons land een stuk sterker kan maken. Als de huizenprijzen nog verder dalen hebben we een groot probleem.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.