Vooral jonge huizenbezitters getroffen door daling huizenprijzen

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat vooral huizenbezitters tot 35 jaar in de problemen kunnen komen doordat de huizenprijzen zakken, en mogelijk ook nog blijven zakken de komende jaren.

Maar liefst 38 procent van de huizenbezitters tussen de 26 en 35 jaar, zouden met een restschuld blijven zitten nadat ze hun huis moeten verkopen door omstandigheden. Zodra de werkloosheid verder blijft oplopen en de huizenprijzen blijven dalen, dan zal een nog groter deel van deze huizenbezitters in de problemen kunnen komen.

Dit is een groep huizenbezitters die een huis hebben gekocht tegen een te hoge prijs. In veel gevallen zal het gaan om een zware hypotheeklast die ze moeten opbrengen met een relatief laag inkomen. Door de hoge lasten door de hypotheek, heeft deze groep ook niet de beschikking over veel spaargeld.

Lees ook:Aanhoudende daling huizenprijzen zorgt voor steeds grotere restschulden
Lees ook:Huis verkopen met een verlies
Lees ook:Huis verkopen met verlies komt vooral door echtscheiding
Lees ook:Huizenprijzen gaan verder omlaag in 2011
Lees ook:Of de vraagprijs is te hoog?

3 reacties op “Vooral jonge huizenbezitters getroffen door daling huizenprijzen

  1. Monique Timmermans

    De problemen zullen een veel grotere groep raken. Jongeren tot 35 jaar die een baan met goed toekomstperspectief hebben, zullen nog niet direct problemen ondervinden. Des te problematischer is het voor bijvoorbeeld 50-plussers die hun baan kwijtraken en een groot deel van de hypotheek aflossingsvrij hebben gesloten.

      /  
  2. Peter Lang

    Dat is nu precies waarom het zo onverstandig is om en niet aflossende hypotheek van 120% te nemen. Als je het niet, maar net, kunt betalen moet je niet aan een eigen huis beginnen. Dat is overigens ook de categorie die bij een lekkende dakgoot al in de problemen komt, want geld voor onderhoud aan het huis is er natuurlijk ook niet meer. Ik vind het ook onvoorstelbaar dat velen het niet meer dan normaal vinden dat jongeren gelijk een eigen huis zouden moeten hebben. Dat kan toch helemaal niet! Begin toch gewoon met een huurhuis en koop pas als je cariere hebt gemaakt en daar het geld ook voor hebt.

      /  
  3. Ma Ling

    Peter toch, dat klinkt wel heel erg Duits/verstandig om eerst te huren/carriere te maken en vervolgens te kopen. Ik ben het overigens helemaal met je eens, maar mijn generatie (25-35 jr) is opgegroeid met idee dat je eerst jezelf mega in de schulden moet steken om een koophuis te financieren. immers: zo kon men jaren lang slapend rijk worden. Bovendien is t een generatie die alleen maar loopt te zeiken op de overheid behalve als ze in financiƫle nood komen: dan moeten er z.s.m. subsidies, startersleningen, overgangsmaatregelen etc in het leven worden geroepen.

    Wie verder eerst nadenkt en daarmee de juiste keuzes maakt (oa op de woningmarkt) hoeft nog helemaal niet onder water te staan.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.